Iedereen kent wel zo’n dag; je hebt plannen gemaakt, maar dit kan niet doorgaan omdat je ziek bent geworden. Wat ga je nu doen? Wanneer je besluit om de hele dag in bed te liggen kan dat fijn zijn, om tot rust te komen. Maar je kan je dan ook juist vervelend gaan voelen, want je hebt hierdoor vandaag niks kunnen doen. Voor sommige mensen is dit maar voor een dag/paar dagen. Maar wanneer je chronische klachten hebt is dit een stuk lastiger. Je weet nooit wanneer je en ‘goede’ of een ‘slechte’ dag hebt. Denk maar aan: chronische vermoeidheid, een hersenaandoening, stress, pijn, overprikkeling, angstklachten of spierpijn. Ook kan het zijn dat je door een operatie een lange tijd in bed moet blijven liggen. Hoe kan je dan weer de controle over jouw dag terug krijgen?
In deze blog vertel ik onder anderen over het plannen van haalbare activiteiten, hoe belangrijk praten met iemand is en wat het stellen van doelen voor invloed heeft op jou. Zo kan het praten met anderen je motivatie geven om jouw dag vorm te geven en je beter te voelen over wat je vandaag allemaal al hebt gedaan.
Tip 1. Back up planning.
Maak een planning met dingen die niet afhangen van je lijf/energie/stemming. Op deze manier heb je altijd een lijstje met ideeën die je er bij kan pakken als je een wat slechtere dag hebt. Je wordt op deze manier niet beperkt in wat je kan doen. Ik heb hier onder voorbeelden neergezet in drie categorieën: Hobby, computer en overige.
Hobby:
creatief bezig zijn zoals tekenen, schilderen, diamond painting, borduren of haken. Het lezen van dat ene boek dat je altijd al wilde gaan lezen maar het er niet van is gekomen.
Computer:
Op de computer kun je verschillende dingen doen. Een boek schrijven (over jouw leven of een spannende detective), online leren van bijvoorbeeld een taal, leerzame documentaires kijken.
Overige:
Ook kun je anderen dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan het verpotten van je planten, ze water geven of ze herschikken. Ook kun je je etensvoorraad nakijken en weer organiseren.
Tip: Een bedtafel/laptoptafel kun je boven je schoot zetten als je in bed ligt. Zo kun je zonder te knoeien werken en je laptop hier op zetten.
Link naar een bedtafel:
Tip 2. Praat met iemand.
Het is belangrijk dat je met iemand kunt praten. Zo weet jij dat je er niet alleen voor staat en kan je ook je gedachtes delen met een ander. Door ergens over te praten kan je het beter verwerken, het krijgt zo een plek in jouw gedachten.
Het kan lastig zijn om naar vrienden toe te gaan wanneer je je niet lekker voelt. Je kunt elkaar bellen met de telefoon. Wanneer je elkaar ook wilt zien kan de app Skype een oplossing zijn. Zo kun je met elkaar praten en zie je elkaar ook nog.
Een lotgenoten groep kan ondersteunend zijn op dagen wanneer je niet weet wat je moet doen. Zo hebben sommige groepen een gezamenlijke WhatsApp of Facebook groep waar ze contact met elkaar hebben. Wanneer iemand uit deze groep ook een thuis blijf dag heeft kan je samen bellen, de dag is dan zo voorbij.
Merk je dat je behoefte hebt aan meer diepgaande gesprekken over hoe het met jou gaat? Of dat je merkt dat je in een negatieve emotie blijft hangen? Zoek dan tijdig en therapeut op waarmee je kunt praten. Zo voorkom je dat in deze negatieve emotie blijft hangen. Wanneer je begeleid woont kun je een begeleider opzoeken. Geef aan dat je een gesprek wilt omdat je je op dit moment niet fijn voelt. Een begeleider kan jou helpen naar de volgende stap zodat jij je weer beter gaat voelen.
Tip 3. Beweeg!
Sport of beweeg op welke manier je ook kan. Denk hierbij aan het draaien van je pols, bewegen van je been of zelfs bewegen van heel je lichaam. Je behoud zo het contact met jouw lichaam en de controle van jouw bewegingen.
Wist je dat
Door te sporten wordt het stofje endorfine aangemaakt in je lichaam. Dit stofje heeft een rustgevende, pijnstillende en gelukkig makende werking.
Ook maakt je lichaam testosteron aan wat zorgt voor en verhoogde concentratie.
Door je lichaam actief te houden ondersteun je de fysieke gezondheid van je lichaam en kan dit een gevoel van voldoening geven.
Zie ook mijn blog over sporten:
Tip 4. Jij bent jij.
Stop met jezelf met een ander te vergelijken. Iedereen maakt anderen dingen mee. Misschien denk jij dat jouw klachten hierdoor minder erg zijn dan wat je van anderen hoort. Maar het gaat er om hoe jij je voelt. De mensen met wie ik werkte in het revalidatie centrum reageerde allemaal anders op de zelfde behandeling. Dit komt omdat we allemaal een andere pijn grens hebben en ons lichaam anders reageert. Hierdoor kan het zijn dat jij sneller hoofdpijn hebt dan iemand anders.
Het is dus niet erg om een dag thuis te blijven of minder te doen dan je had gehoopt. Luister naar je lichaam en neem op tijd rust. Zo kun je ergere klachten voorkomen.
Tips 5. Wat deed je eest ook?
Probeer dingen te doen die je eerst ook deed. Er zullen al veel dingen in je leven zijn veranderd. Door dingen te doen die je eerst ook deed kan je een vertrouwd gevoel krijgen. Misschien moet je deze activiteit wel een beetje aanpassen. Door deze activiteiten te doen krijgen je hersenen een teken van herkenning binnen wat voor rust en tevredenheid zorgt.
Tip 6. Schrijf doelen op.
Schrijf op wat je nog wilt doen. Zo voel en weet je dat er meer is dan deze dag. Misschien lukken de dingen nu niet, maar later wel. Houdt je niet vast aan het nu maar kijk ook vooruit. Schrijf je doelen in een boekje op, zodat je ze later kunt afkruisen als je ze gedaan hebt. Zo kun je je voortgang bijhouden en zien wat je nog wilt doen. Nodig een vriend of vriendin uit om deze doelen met jou te gaan uitvoeren.
Dit waren de tips. Wat doe jij wanneer je een dag thuis blijft? Deel het in de opmerkingen, ik ben benieuwd!