Kunstkaarten. Veel kaarten zijn mooi om te bewaren, in huis op te hangen of om te sturen naar je vrienden. Deze kaarten kunnen ook worden ingezet binnen de therapie. Het kijken naar een kaart, het benoemen wat je ziet en het namaken van een kaart heeft invloed op je. In deze blog kom je te weten waar een kaart allemaal voor gebruikt kan worden binnen de therapie en ook daar buiten.
Omdat kunstkaarten op veel manieren kunnen worden ingezet benoem ik er een paar die ik zelf vaak toepas. Zo zet ik hem in als hulpmiddel om over iemands gevoel te praten, om de hersenen te trainen of om na te maken. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder.
Je gevoel
Vind je het lastig om te benoemen hoe je je voelt? Misschien kan de kaart dit gevoel wel omschrijven. Kies een kaart uit die op dat moment bij je past en probeer zo te vertellen wat er in jou speelt. Op deze manier is de drempel lager en merk je dat het praten makkelijker gaat. Ook kun je een kaart pakken die het gevoel uitstraalt wat je wilt bereiken. Door hier over te praten en de bijpassende oefeningen te maken, kun je dit gevoel ook zelf gaan ervaren en zo overnemen van de kaart. Op deze manier is de kaart een voedende kracht geworden.
Wist je dat ik in mijn praktijk (bijna) altijd wel een kunstkaart heb staan in de ruimte? De kaarten wisselen aan de hand van het seizoen, de feestdagen of de gewenste sfeer tijdens de therapie. Zonder dat je het door hebt neem je deze kaart waar. Je hersenen filteren namelijk alles om je heen. De kaart kan je hierdoor steun, energie of houvast geven zonder dat je dit door hebt.
De hersenen
Zonder het te weten train je je hersenen wanneer je naar een kunstkaart kijkt. Je ogen nemen waar wat er allemaal te zien is. Je hersenen geven hier woorden en een betekenis aan. Door ook nog te bespreken wat je ziet, train je je spraak en je woordenkennis.
Binnen revalidatiecentrum De Hoogstraat heb ik het trainen van de hersenen met kunstkaarten mogen ervaren. Hier mocht ik elke week met een groep revalidanten meekijken naar kunstafbeeldingen. Om de beurt bespraken we wat we zagen. Je leert zo om de afbeelding in zijn geheel te bekijken, dus elke detail. Omdat iedereen een paar dingen benoemd ga je nieuwe dingen zien die je anders niet eerder waren opgevallen. Je hersenen zijn hierbij erg belangrijk. Wanneer je een hersenbloeding hebt gehad kan een deel van je zicht zijn verdwenen. Door te kijken naar de afbeelding leer je jezelf om altijd goed overal naar te kijken. Ook train je zo de woorden die passen bij wat je ziet. Het woord tafel of bloem kan door de schade in de hersenen zijn verdwenen uit je geheugen. Wanneer je deze ziet op de afbeelding train je deze woorden weer.
Als voorbeeld
Creativiteit en zonder zorgen werken. Dit kan lastig zijn als je alles graag gepland hebt. Een schilderij van Piet Mondriaan met abstracte) vlakken kan dan erg fijn zijn om naar te kijken. Maar als je juist niet houd van al deze orde en juist meer houd van een dromerig beeld, dan kan een werk met overgangen en beweging meer iets voor jou zijn. Door deze werken na te maken wordt de kracht die het werk uitstraalt onbewust door jou overgenomen. Zo zet ik het rechte en geordende van Piet Mondriaan in bij mensen die meer structuur en orde nodig hebben. Langzaam werken we per sessie naar dat beeld toe.
Zoals je hebt gelezen kunnen kunstkaarten dus voor veel dingen worden gebuikt. Had je dit gedacht? Probeer tijdens je volgende museum bezoek maar eens te kijken naar alle werken en voel eens wat het beeld met je doet. Welke werken passen bij jou op dat moment en welke juist niet? Zo wordt jouw museum bezoek nog meer waard!
Wil je zelf ook kunstkaarten thuis hebben? Kijk dan op onderstaande links, daar kun je veel mooie kaarten vinden!
De mooie kaarten van de foto heb ik gekocht bij Abc antroposofie:
Ook kun je mooie kaarten bestellen bij Brechtje Duijzer: